//
je leest...
Column & Feuilleton

Aflevering 3: ‘Wat denk je zelf?!’

Detox me!

Ernstig ziek worden zet je persoonlijkheid op scherp. Je zult jezelf onder ogen moeten zien. In deze aflevering: is Rosi wel helemaal lekker?

Hier staan we dan: met de tentharingen van onze Quetchua in de aanslag, poepchagrijnig. Eigenlijk moeten de haringen in de Zuid-Hollandse klei.
– ‘Je bent een work-a-holic, Roos!’ neuzelt Porky. Hoezo, wil ik gillen, er moet brood op de plank, wat is je probleem?! Maar gillen mag hier niet, op een natuurcamping komt iedereen voor zijn rust en om te aarden! Tja, hadden we ons maar in onze kooi van Faraday knetterend ontladen, maar Porky had zijn aandacht bij de weg en ik voelde me niet zo.

Meestal rij ik trouwens; ik kan knetteren en chaufferen tegelijkertijd, ja multitasken is mijn tweede naam! Hoewel de talloze klussen die bij het docentschap horen de laatste jaren zich als een olievlek uitbreiden en me dat onrustig maakt. Overigens wijt ik alles, echt alles, en vooral mijn slechte humeur, aan de overgang; die nawee in de vorm van pap in mijn hoofd! En ja, het klopt ook wel: ik ben een perfectioniste.

Natuurlijk slaat ook werkdruk als een plaag toe. Los van de ruime vakantieregelingen hier en onze sociale voorzieningen dringt amerikanisering zich steeds verder op. Zo’n vijftien jaar geleden kon je er nog op een feestje gezellig over delibereren. En, weliswaar met een frons op je voorhoofd, besloot je desondanks lekker door te zakken om je daarna doodleuk een dagje ziek melden. Nu peinst geen haar op mijn hoofd erover: ben je er niet, krijg je dat als een boemerang terug. Tot de overheid is de stressfactor trouwens eindelijk doorgedrongen. Die spreekt van een epidemische golf aan burn-outs en biedt anoniem ultrakorte loopbaantrajecten aan; been there – had wel een melkweg aan sessies kunnen gebruiken.

Ondertussen roep ik “dat ik het wel aankan!” Weliswaar gebruik ik medicatie om in te slapen “omdat ik een neurologisch afwijking heb, mensen!” Tai chi ik “voor de balans, hè!” en niet omdat ik op omkiepen sta. Dat ik mij af en toe wat minnetjes voel mag echt geen naam hebben. Lichtgevoeligheid veroorzaakt mijn hoofdpijn. In de HSP-classificatie scoor ik hoog.

– ‘Waar heb je de tas met keukenspul gelaten?’ Porky gromt.
– ‘Kijk dan!’ bits ik terug, waarop onze buren, een jong gezin in een weinig authentieke tipi, de daad bij het woord voegen. Zal ik ze negeren of toegrijnzen? Ik besluit dat laatste – jammer genoeg incasseert de jongste telg ’t als een uitnodiging. Veel te dichtbij en met een druipneus vraagt hij of Fioon onze hond is. Tjonge jonge, wat een vraag!
– ‘Wat denk je zelf?!’
Als een veer schiet Porky omhoog en kijkt me vuil aan. Ik schaam me, huil vanbinnen of de tijd een minuutje terug mag. Maar voor ik mijn onversneden frikkenuitspraak verdoezeld krijg met een onheuse glimlach zegt het jongetje,
– ‘Ik denk van wel.’ Bij mij borrelt maagzuur op.

– ‘Biertje?’ noodt Porky. Hij heeft het in zich om de knop om te zetten, ergernis of niet. Korzelig geef ik toe en reik hem zelfs de flessenopener. Op de één of andere manier knikt in die stomme campingstoel mijn borstkas naar binnen; ik moet er zo van boeren. Misschien helpt het om mijn blik op de rommelige Zuid-Hollandse horizon vast te zetten. Koolzaad en schapen, verderop wat koeien; het gebied had gelokt met zijn zoetwatergetijdennatuur. Ook in mij gaat het op en af, maar dan met iets zuurs! Wat evenmin helpt is het plotse besef dat ik ongenadige veel nakijkwerk heb. Thuis. Als we terug zijn.
– ‘Eén cent voor je gedachten,’ zegt Porky. Uit mijn ooghoek welt een traan. Ondertussen wordt in de niet zo authentieke tipi naast ons de jongste telg met uitmuntend pedagogische maatregelen opgevoed. Gaandeweg het weekend zal het een moeilijk opvoedbaar kind blijken. Nu al zinderen reeksen afkortingen uit de allernieuwste DSM *) door mijn vermoeide hoofd.
– ‘Eén cent!’ dringt Porky aan. Verdrietig staar ik in mijn flesje bier.
– ‘Het smaakt me niet, Porky. Drink jij hem voor me op?’

*) DSM staat voor ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Dit handboek wordt uitgegeven door de American Psychiatric Association.

 

Over Switha Ro

Multidisciplinair theatermaakster met uitglijders naar Beeldende Kunst. 'De Vrouw breekt de buurt.'

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Follow getikteteksten on WordPress.com

Sites die ik volg

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 328 andere volgers

5 elementen koken

Recepten voor meer energie en een helder hoofd

BERTJENS

Zij. Diversen.

De schrijvende huisvrouw

Het is wat het is

Lege handen

Verhalen, gedichten, tekeningen en columns

MALOU BROUWER

REIZEN. BOEKEN. & MEER

Greet Ilegems

Master of Science, Author & Publisher of the YA SF Hybrid-series, Photographer, Trying to capture a dream, the poetry of earth, life...

Mirjam van Zelst

journalist en tekstschrijver

KadeGee

Sterke verhalen en bescheiden anekdotes over een leven in transit.

Gekwaak uit Kwakkelland

Mijn verbazing, vervoering en ontroering

Di's Storia

verhalen gedichten illustraties

Kaj zoals-ie schrijft

Scherpte, humor en tederheid

In scherpe bewoordingen

Door Adriaan Hendriks

getikteteksten

van Switha Ro

Andere taal

(Franse) taalverhalen

traveledith

Edith op reis

wltrrr

Onregelmatige berichten uit de wondere wereld van pers en media ter bevordering van haat en angst.

De Nieuwe S

Dennis Gaens

%d bloggers liken dit: