//
je leest...
Column & Feuilleton

‘Wat denk je zelf?!’

Detox me!

Ziek worden van werkdruk zet je persoonlijkheid op scherp. Je zult jezelf onder ogen moeten zien en met de artsenij moeten dealen.

– ‘Je bent een echte work-a-holic, Roos!’ Hoezo, zou ik willen gillen, er moet gewoon brood op de plank! Wat is het probleem, dat ik een perfectioniste ben? Zorgzaam, zorgvuldig? Wat nou?! Maar gillen kan niet op de camping, dus hier staan we: met de tentharingen van onze Quetchua vers in de Zuid-Hollandse bodem en de mondhoeken naar beneden. Te non-gillen eigenlijk omdat op een natuurcamping iedereen hier, in de klei, voor zijn broodnodige rust komt. Om te aarden. Beter hadden we ons tijdens de rit alvast knetterend ontladen, lekker in ons koekblik op vier wielen. Als in een stomme film, want hier geniet onmiskenbaar iedereen mee. Jammer, Porky had zijn aandacht bij de route keihard nodig en ik voelde me eigenlijk “niet zo”.

Meestal rij ik trouwens; ik kan knetteren en chaufferen tegelijkertijd. Wat wil je ook, multitasken is mijn tweede naam! Hoewel de talloze klussen die bij het docentschap horen de laatste jaren zich als een olievlek uitbreiden en me dat ongerust maakt. Maar desondanks wijt ik alles, echt alles! aan de voorbije overgang, die nawee in de vorm van pap in mijn hoofd! En nee, gewoontes roei je niet zomaar uit. Ik in ieder geval ben wel van het hardnekkige soort, zo’n perfectioniste .

Natuurlijk voel ik dat de werkdruk als een plaag toeslaat. Los van de ruime vakantieregelingen hier (en onze prima sociale voorzieningen) dringt die vervloekte amerikanisering zich steeds verder op, echt overal. Zo’n vijftien jaar geleden kon je er nog op een feestje gezellig over delibereren – met een frons op je voorhoofd, dat wel – en toch doorzakken om je daarna doodleuk een dagje ziek melden. Nu peinst geen haar op mijn hoofd erover: ben ik er niet, krijg ik het als een boemerang terug. Tot de overheid is het inmiddels net zo doorgedrongen. Die spreekt van een “epidemische” golf aan
burn-outs en biedt anoniem verkorte loopbaantrajecten aan.

Ondertussen roep ik “dat ik het wel aankan, hoor!” Mij helpt bijvoorbeeld die onderdosering
amitryptiline om in te slapen, “omdat ik een neurologisch afwijking heb, mensen!” en ook tai chi. “Op niveau, luitjes!” Nee, niet die geitenharenwollensokken-zut. Ja echt, het brengt balans in mijn leven. Dat ik mij af en toe wat minnetjes voel de laatste tijd, het mag geen naam hebben. Hoofdpijn komt door lichtgevoeligheid. In de HSP-sector scoor ik in de regel hoog, werkdruk of niet.

– ‘Waar heb je de tas met keukenspul gelaten?’ Porky gromt.
– ‘Kijk dan!’ bits ik terug, waarop onze buren, een jong gezin in een weinig authentieke tipi, de daad bij het woord voegt. Negeren of grijnzen? Dat laatste, besluit ik. Jammer genoeg incasseert de jongste telg mijn kramp als een uitnodiging. Met een druipneus komt hij vragen of Lola onze hond is.
– ‘Wat denk je zelf?!’
Als een veer, nee: als een bbq-spies schiet Porky gevaarlijk omhoog en kijkt me vuil aan. Mag de tijd terug, huil ik vanbinnen – krijg er zelfs kramp van. Maar voor ik mijn onversneden frikkenuitspraak verdoezeld krijg met een weke, onheuse glimlach zegt het jongetje,
– ‘Ik denk van wel.’ Bij mij borrelt even maagzuur op.

§

– ‘Biertje?’ noodt Porky. Hij heeft het in zich om op een gegeven moment de knop om te zetten. Korzelig geef ik toe, reik hem woordeloos de flessenopener. In de campingstoel lijk ik lekker te zitten, maar op de één of andere manier knikt mijn borstkas heel ongemakkelijk naar binnen. Ik zet mijn blik vast op een rommelige horizon. Koolzaad en schapen, verderop wat koeien – het gebied had gelokt met zijn zoetwatergetijdennatuur. Ook in mij gaat het op en af, maar dan met iets zurigs. Ineens moet ik denken aan een ongenadige hoeveelheid nakijkwerk.
– ‘Eén cent voor je gedachten,’ zegt Porky. Uit mijn ooghoek welt een traan. In de niet zo authentieke tipi naast ons wordt ondertussen de jongste telg met uitmuntend pedagogische maatregelen opgevoed. Gaandeweg het weekend zal het een “moeilijk” kind blijken. Toch zinderen nu al reeksen afkortingen uit de allernieuwste DSM *) door mijn vermoeide hoofd.
– ‘Het smaakt me niet, Porky.’
– ‘Goh! dat mag wel in de krant…’ Bezorgd streelt hij mijn onderarm. Ik reik hem mijn flesje.

*) DSM staat voor ‘Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders: het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Dit handboek wordt uitgegeven door de American Psychiatric Association.

Advertenties

Over Switha Ro

Multidisciplinair theatermaakster met uitglijders naar Beeldende Kunst. 'De Vrouw breekt de buurt.'

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Instagram

Er is een fout opgetreden bij het ophalen van je afbeeldingen vanuit Instagram. Over enkele minuten wordt er een nieuwe poging gedaan.

Follow getikteteksten on WordPress.com

Sites die ik volg

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Doe mee met 315 andere volgers

Advertenties
een letterleven

na burn-out

Lege Handen

Verhalen voor jong en oud

MALOU BROUWER

REIZEN. BOEKEN. & MEER

Greet Ilegems

Master of Science, Author & Publisher of the YA SF Hybrid-series, Photographer, Trying to capture a dream, the poetry of earth, life...

Mirjam van Zelst

journalist en tekstschrijver

KadeGee

Sterke verhalen en bescheiden anekdotes over een leven in transit.

Jonas Bruyneel

Literatuur/Journalistiek/Muziek

Gekwaak uit Kwakkelland

Mijn verbazing, vervoering en ontroering

Di's Storia

verhalen gedichten illustraties

Kaj zoals-ie schrijft

Scherpte, humor en tederheid

In scherpe bewoordingen

Door Adriaan Hendriks

getikteteksten

van Switha Ro

Andere taal

(Franse) taalverhalen

traveledith

Edith op reis

wltrrr

Onregelmatige berichten uit de wondere wereld van pers en media ter bevordering van haat en angst.

De Nieuwe S

Dennis Gaens

Toekomst

geïnspireerd worden is je de toekomst herinneren.

marja wouters

in woorden

KakelVers Dichtwerk

Voormalig stadsdichter van Capelle aan den IJssel. Schrijft, dicht, performt, bestormt.

%d bloggers liken dit: