//
je leest...
Column & Feuilleton

Afl.0: ‘Female Intuition’

WACHTZONE is een feuilleton over mijn beleving van borstkanker. Soms heb ik de werkelijkheid aangepast in dienst van het verhaal. Consequent heeft iedereen een andere naam, ook ik. In deze aflevering: eigenlijk wist Rosi het allang.

Het feestgedruis in de binnenstad slingert zich als een gifkleurige guirlande de veel te krappe supermarkt in. Ik heb me maar met de stroom laten meevoeren; het is Vierdaagseweek en er is geen doorkomen aan. Door het poortje via de versafdeling naar de kaas voert de slinger naar het Walhalla van speciaalbieren. Daar koppel ik mezelf los, ga terug naar de groente en begin met mijn boodschappen; pas na drie kwartier sta ik, onhandig van vermoeidheid, over een propvol winkelmandje gebogen. Heb ik eindelijk alles, vraag ik me af, daas, omdat luidruchtig winkelende wandelaars en lolbroeken maar door en doorgaan, tot in de meest onhandige hoeken. Ik kan er niet tegen, gedraag me nagenoeg als ongedierte, dat sneaky wegduikt voor een niet te stuiten Rentokilteam. Ik ben niet de enige: menig local vlucht op kousevoeten naar de kassa, met bijna-botsingen tot gevolg. Toch ga ik dat nu ook doen: vluchten. Als de wiedeweerga onder de koopdrift vandaan die zich in gebrul over aanbiedingen manifesteert. Vooral als iemand “six pack” loeit, breekt de pleuris uit.

Niet dat ik niet van de feesten profiteer: thuis hebben we volpension vierdaagselogees en ik moet inderdaad zo gaan koken. Maar op de één of andere manier verdraag ik de drukte niet goed. Waarom toch, we hebben zulke leuke gasten! Daarbij mag ik mezelf intens graag op ’n portie dansen trakteren, ’s avonds op het festivaleiland in de Waal. Alleen, gisteravond bleven mijn mondhoeken zo lullig hangen terwijl toch mijn voeten best ritmisch tekeergingen; daartussenin bewoog mijn lijf onwillig mee. Het voelde als op een sportschool, een plek waar ik de schurft aan heb.

Maar soms ben ik ongerust.

Kom op, Rosi! spoor ik mezelf aan. Want alles bij elkaar brengt het hele gebeuren een zak duiten voor de aanstaande vakantie in. Wanneer ik mijn mand optil, komt het getril van mijn mobiel dus behoorlijk ongelegen. Als een klap verschijnt het nummer van de huisartsenpraktijk in mijn gezicht; foute boel – ik weet het meteen. Dat op een dergelijk vacuüm zuigend moment juist dan de titel van een kitscherig meidengroephitje opborrelt, is de onmiddellijke stap die ik maak naar ‘emotioneel overleven’. (Nu wil jij natuurlijk weten welk hitje, wat dacht je van Female Intuition van Mai Tai? Lekker eighties, vind je niet?!)

Maar wat snel: was het niet hooguit twee dagen geleden dat ik moe en chagrijnig met mijn cup E over de enorme fotoplaat van bevolkingsonderzoek gedrapeerd lag? Ik had geen zin, had de oproep zelfs bijna verplaatst. Jeetje, zal ik nu wel of niet opnemen, ja nee ja, piekt en daalt mijn besluitvaardigheid en tenslotte: toch maar doen! “Met B!” klinkt het, onmiskenbaar mijn huisarts, heel uitgemeten eigenlijk: “Met Beeeeh!” Och, wat klinkt die man zwaar.

Tien ijskoude minuten later sleep ik me met boodschappen en al door de kassa en daarna naar mijn fietstassen. De huid om mijn mond tintelt, mijn ogen prikken. Door een stroom mensen duw ik mijn fiets, die afgeladen is, over de stoep richting een kruispunt – komt me daar één van mijn leukste collega’s tegemoet, godverdomme, wat moet ik nou doen?! Haast, ik heb haast! Echt: op iets beters kom ik niet en ik loop strak glimlachend verder. Buiten dat is het gewoon waar en zelfs sinds ongeveer een kwartier op existentieel niveau.

Fietsen is fijn. Het is zo fijn, vooral nu. De blaadjes aan de bomen ruisen hard, ze weten de voorbij scheurende auto’s te overstemmen. Na de drukte van de binnenstad is dat heerlijk, maar mijn borstkas gaat als een razende tekeer. Oh, eigenlijk komt het ruisen daar vandaan, niks blaadjes! Waar dus kan ik even afstappen om op adem te komen en vooral zélf de slechte mare bij iemand dumpen – nou ja, ik bedoel bij Porky – dan eens kijken wat er aan de andere kant van de lijn gebeurt. Om te checken ook of het klopt wat ik voel: stoffigheid zonder een greintje vreugde. Misschien stopt dan het intussen alles overstemmende geruis dat meer en meer op gonzen lijkt. Voorbij een tweede kruispunt parkeer ik mezelf en bel mijn man: “Hoi,” zeg ik hakkelend, “ik ben de klos.” Ik moet de mare wel drie keer herhalen, het zij zo. Maar ach, dan heb je ook wat: hij valt stil, net als de blaadjes.

 

Over Switha Ro

Multidisciplinair theatermaakster met uitglijders naar Beeldende Kunst. 'De Vrouw breekt de buurt.'

Reacties

2 gedachtes over “Afl.0: ‘Female Intuition’

  1. 👊🏻!!! Intense herbeleving hier.

    Like

    Geplaatst door Els | 9 oktober 2019, 12:58 pm

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Follow getikteteksten on WordPress.com

Sites die ik volg

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Voeg je bij 329 andere volgers

5 elementen koken

Recepten voor meer energie en een helder hoofd

BERTJENS

Zij. Diversen.

De schrijvende huisvrouw

Het is wat het is

Lege handen

Verhalen, gedichten, tekeningen en columns

MALOU BROUWER

REIZEN. BOEKEN. & MEER

Greet Ilegems

Master of Science, Author & Publisher of the YA SF Hybrid-series, Photographer, Trying to capture a dream, the poetry of earth, life...

Mirjam van Zelst

journalist en tekstschrijver

KadeGee

Sterke verhalen en bescheiden anekdotes over een leven in transit.

Gekwaak uit Kwakkelland

Mijn verbazing, vervoering en ontroering

Di's Storia

verhalen gedichten illustraties

Kaj zoals-ie schrijft

Scherpte, humor en tederheid

In scherpe bewoordingen

Door Adriaan Hendriks

getikteteksten

van Switha Ro

Andere taal

(Franse) taalverhalen

traveledith

Edith op reis

wltrrr

Onregelmatige berichten uit de wondere wereld van pers en media ter bevordering van haat en angst.

De Nieuwe S

Dennis Gaens

%d bloggers liken dit: