//
je leest...
Column & Feuilleton

Afl.21: Grote kleine Schepster

WACHTZONE is een feuilleton over mijn beleving van borstkanker. Ik doe inmiddels de realiteit geweld aan – allemaal in dienst van het verhaal – maar de bron stamt altijd uit de werkelijkheid. Consequent heeft iedereen een andere naam, ook ik. In deze aflevering geeft schrijfsters alter ego Rosi antwoord op diens brief. Lik op stuk. Polemiek dus tussen schrijfster en personage.

Hoi Nora,

Voor iemand over wie jij beweert dat die niet bestaat (ik, jouw toegewijde Rosi!) is toch mijn fysieke ellende tastbaar genoeg. Mijn door jou verzonnen zintuigen staan bijvoorbeeld behoorlijk op scherp (gortdroge prikhuid, plak-glibber in mond en keel).
Vooruit, ik zal je niet plagen met alle door de kuur veroorzaakte kwaaltjes om je te overtuigen; toch kun je onmogelijk volhouden dat ik (dus jij) dit verzin. Dat je mij wegzet om jezelf in balans te houden, dát is pas schijn. En in werkelijkheid, mijn werkelijkheid, zal het je ook niet lukken, kijk maar: “Hallo Nora! Hier ben ik weer.” 

Ik ben het zo zat. Altoos wordt de realiteit afgescheept met de spreekwoordelijke weerbarstigheid; waarom dus niet meer plek voor de verbeelding?! Echt, een ‘beeld’ manifesteert zich in ieders kersenpit en ziel; een droom wordt een idee, uitvinding, streven en uiteindelijk werkelijkheid. Daar kan jij als zelfverklaard schrijfster niet omheen; je was zelfs een heel eind op weg  – wat houdt jouw fantasie ineens tegen?! Je lijkt je ouwe moer wel! (Dat hoor je niet graag. Of wel?!)

Maar jij laat me nu gaan door je van mij te distantiëren. Dat ik vanwege mijn kwetsbaarheid en het oprukkende virus in feite afdaal in een onderwereld die jij quarantaine noemt, komt je als schrijfster voor jouw drama natuurlijk goed van pas. Prima hoor, maar met wat dit allemaal met mij doet ga ik straks gelouterd aan de haal, niet jij. Vergeet niet dat ik het stadium van ‘bedoelingen’ allang gepasseerd ben en domweg aan het overleven. Rust me dus uit met eigenschappen als ‘juiste waarneming’, ‘intuïtie en gevoel’ en ‘helder denkvermogen’; Grote kleine Schepster, gun je me wat?

Okay, laten we het leuk houden. Ik heb wel een ideetje. Want als meedogenloosheid in de vorm van een wereldwijd rondgierende virus toeslaat, neemt tenslotte alles mythische vormen aan. Waarom ik als personage niet ook?! Ik heb me alvast ingelezen, mij past wel zo’n Griekse Amazone, zo eentje die wil winnen en de dochter van haar vader uithangt – kwam dát even mooi uit: driekwart jaar geleden ging alvast die borst eraf. Wel een vergissing: de linker, terwijl ik rechts ben. Nou ja, je kunt niet alles hebben en het gaat om de symboliek.
Maar laat ik mijn eerste pijl op jou richten: je hebt me je verhitte levensadem ingeblazen, omdat je in jouw door getergde zucht naar erkenning getekende ellende soelaas zocht. Menselijk? Jazeker. En daarmee wezenlijk? Nee nee, Nora. Aan het fictieve lijf ervaar ik dat jij dit verdomd goed beseft, getuige de afstand die je van mij neemt. Omdat je nog net niet tot de kern durft te komen: jouw wezen! Angst regeert je, schat. Je was bang dat er niemand meer naar je zou luisteren, bovenal niemand jou nog las! Voor wie schrijf jij eigenlijk, Grote kleine Schepster? Toch voor jezelf? De rest komt nog wel.

Overigens ben ik je grootste fan. Wist je dat?

En kijk even in de spiegel, wil je. Denk terug aan diegenen die beweerden dat jij trekken van je moeder had. Gewoon aardig bedoeld. Die kregen van jou een grote bak ergernis over zich uitgestort. Maar je gezicht, die eerste bolling van je schouders; wat die in de loop der jaren kromtrokken, was het gewicht van je ouwe moers leitmotiv:

“Niemand, nee niemand luistert naar mij.”

Waarna ze een soort grootheidswaanzin omarmde, te zwaar voor jullie beider postuur. En terwijl zij zichzelf overschreeuwt, krimp jij ineen. Maar het is háár kreet, niet die van jou. Bloei op door je moeders schreeuw te erkennen. Kijk verwonderd! Omarm haar. En schuif mij nooit meer jouw borstkanker toe. Als ik genees, gun ik ’t jou net zo. Als fan eigenlijk. Uit eigenbelang: want wanneer jij schrijft, leef ik.

Toch maar liefs dan?
Jouw Rosi

Over Switha Ro

Multidisciplinair theatermaakster met uitglijders naar Beeldende Kunst. 'De Vrouw breekt de buurt.'

Reacties

2 gedachtes over “Afl.21: Grote kleine Schepster

  1. Sterkte wees voorzichtig

    Like

    Geplaatst door deschrijvendehuisvrouw | 22 maart 2020, 9:58 am

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Afl.22: Op zolder | getikteteksten - 14 april 2020

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Follow getikteteksten on WordPress.com

Sites die ik volg

Voer je e-mailadres in om deze blog te volgen en om per e-mail meldingen over nieuwe berichten te ontvangen.

Voeg je bij 344 andere volgers

DRAMAPLAATS

Spelend naar je Zelf

Transformational Astrology

Astrologie, bewustwording & transformatie

BERTJENS

Zij. Diversen.

MALOU BROUWER

ACADEMIC | WRITER | TRANSLATOR

Greet Ilegems

Master of Science, Author & Publisher of the YA SF Hybrid-series, Photographer, Trying to capture a dream, the poetry of earth, life...

Mirjam van Zelst

journalist en tekstschrijver

KadeGee

Sterke verhalen en bescheiden anekdotes over een leven in transit.

Gekwaak uit Kwakkelland

Mijn verbazing, vervoering en ontroering

Di's Storia

verhalen gedichten illustraties

Kaj zoals-ie schrijft

Scherpte, humor en tederheid

In scherpe bewoordingen

Door Adriaan Hendriks

getikteteksten

van Switha Ro

Andere taal

(Franse) taalverhalen

traveledith

Edith op reis

wltrrr

Onregelmatige berichten uit de wondere wereld van pers en media ter bevordering van haat en angst.

De Nieuwe S

Dennis Gaens

%d bloggers liken dit: